Doar 12 lei taxa de transport pentru comenzile cu ridicare din Easy Box-ul Sameday. Profită acum. Ai livrare în 24h*.

Istoria și evoluția Narghilelei - Ce conține o narghilea

Istoria și evoluția Narghilelei - Ce conține o narghilea

Ce este o narghilea?

Narghileaua este un dispozitiv pentru fumatul tutunului special pentru narghilea sau a amestecuri fără tutun, cu filtrare de fum. Apa din vasul de narghilea acționează ca un filtru, prin care fumul este curățat de substanțele nocive ale tutunului de shisha.

Narghileaua se întâlnește sub mai multe denumiri: Shisha, Hookah, Nargila, Narghile, etc., denumiri în funcție de țară, dar principiul de funcționare este același. 

Despre istoria narghilelei, se poate scrie o carte cu mii de pagini, deoarece în funcție de regiune acest dispozitiv de fumat ascunde câte o poveste aparte.

Istoria narghilelei pe scurt

Se spune că, primele narghilele care se aseamănă cu cele pe care le cunoaștem astăzi au fost create în India secolului al XVI-lea. 

Prima utilizare recunoscută a narghilelei a fost în orașul Fatehpur Sikri, când, la mijlocul anilor 1500, pentru prima dată în regiune a fost introdus tutunul. 

Cercetările spun că Hakim Abu'l-Fath Gilani, medic la curtea iraniană Mughal, a devenit îngrijorat de sănătatea nobililor după ce fumatul de tutun a devenit din ce în ce mai popular în India.

Acesta, a inventat un dispozitiv care permitea trecerea fumului prin apă pentru a fi „purificat”. El a introdus ideea de a folosi o narghilea ca alternativă la fumat după ce tot mai multe persoane au ales să preia obiceiul de a fuma tutun.

Nu a trecut mult timp după aceea că nobilii din întreaga Indie foloseau narghilea pentru a fuma tutun și, în cele din urmă, narghileaua a devenit un simbol al aristocrației și nobilității indiene.

Cu toate acestea, fumatul de tutun shisha era încă privit ca un hobby pentru nobilime.

Răspândirea narghilelei

În secolul al XVII-lea, fumatul de narghilea a devenit înrădăcinat și în cultura persană, unde localnicii foloseau frunze de tutun mai puternic, numit Ajami.

Narghileaua, sau Nargileh în persană, era, de asemenea, răspândită și accesibilă tuturor oamenilor – nu doar nobilimii. Acest lucru, combinat cu modificări ale stilului și designului, a dat nașterea industriei de narghilea așa cum o cunoaștem astăzi.

Începuturile erei moderne de shisha

De-a lungul secolelor al XVII-lea și al XVIII-lea, narghileaua a devenit din ce în ce mai populară în Turcia și Orientul Mijlociu. 

Popularitatea sa în cultura turcă a marcat sfârșitul aspectului inițial și al desenelor din alamă, cu modele complicate turnate de fierari. Narghileaua devenise un simbol al bogăției, cele mai valoroase narghilea fiind fumate după cină și la petreceri regale pentru a arăta încrederea față de oaspeți.

Prezența narghilelei în Orientul Mijlociu în secolul al XIX-lea a schimbat pentru totdeauna tutunul folosit pentru narghilea. 

În Egiptul a fost introdus așa numitul ”Mu’Assel”, un tip de tutun creat prin combinarea acestuia cu miere sau melasă – de fapt, ”Mu’Assel” se traducea prin: ”cu miere”. 

Cu toate acestea ”Mu’Assel”a devenit rapid un termen consacrat pentru tutunul shisha chiar dacă acesta conținea diferite arome de: lămâie, fructe de pădure, struguri.  

Tot aici, a fost a dezvoltat și orificiul de purjare – o invenție care a ajutat la răcirea tutunul pentru a îmbunătăți aroma. Acest lucru nu numai că a schimbat cursul istoriei shisha, dar a dus la o creștere impresionantă a popularității narghilelei.

Fumatul de narghilea era considerat o tradiție printre înalții nobili, dar era disponibil și în cafenelele cu specific shisha pentru oricine dorea să fumeze. 

Astfel, narghileaua, a unit localnicii de orice clasă, rasă și gen de aici rezultând cultura SHISHA.

După ani și ani, rușii au început să aducă diferite modele de narghilea din Egipt și Turcia, ca suvenir, din călătoriile lor – pentru a le dărui apropiaților sau a le folosi chiar ei. Rușii foloseau narghileaua ca un semn al luxului oriental.

În ziua de astăzi, sunt sute de Branduri Rusești de Narghilea care se remarcă în toată lumea, specializându-se și creând narghilele sau accesorii la cele mai înalte standarde. 

În Europa, narghileaua a câștigat o oarecare popularitate începând cu secolul al XIX-lea. În ultimul timp, poate ultimii 50 de ani fumatul din narghilea a fost în continuă ascensiune, ușor ușor remarcându-se pe piață fel de fel de branduri cu modele de narghilea unice, cu design modern și calități excepționale. 

Totodată, și accesoriile pentru narghilea au început să fie tot mai diversificate și tot mai ușor de utilizat.

Narghileaua în prezent

Tot mai multe persoane, atrase de shisha au devenit din ce în ce mai selective cu timpul și obiceiurile lor. 

O parte dintre aceștia preferă narghileaua în oraș, la un local retras sau o la terasă însorită. Alții vor să savureze sesiunea de narghilea acasă, în intimitate, având posibilitatea de a urma tot procesul de pregătire a unei narghilele.

Astfel, odată cu creșterea popularității, producătorii specializați au suplimentat oferta cu diverse modele de narghilele, care mai de care mai sofisticate: narghilele din lemn, narghilele moderne, narghilele minimaliste pentru toate gusturile și pentru toate ocaziile. Totodată și gama de tutun narghilea a fost extrem de diversificată, tot mai multe branduri răspândindu-se prin toată lumea, la fel cum au sunt și aromele fără tutun și fără nicotină, o alternativă pentru tutunul de narghilea.

Tot mai multe branduri pun accentul în primul rând pe o funcționalitate excelentă și o calitate premium a produselor lor.



În România, din ce am observat noi, piața shisha este într-o continuă creștere, tot mai multe persoane optând pentru a avea o narghilea acasă. 

Sesiunile de narghilea sunt mult mai mult decât simplul fapt de a fuma. 

Narghileaua, shisha, hookah ...reprezintă cultură, măiestrie, pasiune, răsfăț și socializare. 

O sesiune perfectă de narghilea ne poate desprinde ușor de agitația zilnică și ne invită să ne bucurăm de momente relaxante cu mult fum aromat.

Narghileaua, atât în trecut cât și în prezent, este și va rămâne o metodă simplă și unică de a te desprinde de griji, de a te relaxa și de a împarți bucuria cu ceilalți. 

Fie că fumezi singur, fie că ești alături de prieteni, sesiunea de narghileaua poate fi un moment autentic de răsfăț și plăcere.



 

Relaxează-te altfel! Spor la fum!

Alexandra, Energy Hookah

Suport clienti 08:00 - 21:00

0760059528 office@energyhookah.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!