Cât poate dura o sesiune de narghilea?


Sesiunile de narghilea au căpătat din ce în ce mai mulți admiratori la noi în țară datorită modului plăcut în care te relaxează după o zi agitată și obositoare sau creează o atmosferă favorabilă alături de prieteni.

 

Dar cât durează o sesiune de shisha? 

 

Aceasta este întrebarea ce stă pe buzele tuturor iubitorilor de narghilea.

Răspunsul la această întrebare este variabil deoarece poate fi o combinație între modul în care este pregătită narghileaua și percepția subiectivă a fiecărui fumător de narghilea.

Există 4 factori esențiali în pregătirea narghilelei astfel încât să ai parte de o experiență ca la carte ori de câte ori fumezi shisha -  creuzetul, tutunul, cărbunii, Kaloudul (denumit și HMD-ul sau Smoke Box-ul).

Iată câteva aspecte de care trebuie să ții cont dacă îți dorești o sesiune de narghilea cât mai lungă:

 

1. CREUZETUL

Dimensiunea, forma și modelul creuzetului pot determina, în mod absolut, timpul unei sesiuni de narghila. În general, într-un creuzet pentru narghilea mic se va pune mai puțin tutun, deci sesiunea va fi influențată de creuzet, astfel sesiune de shisha va fi mai scurtă, în timp ce, într-un creuzet shisha mare...tutunul va fi mai mult, iar sesiunea de narghilea va fi mai lungă. (Logic, până aici...)

 

În timp ce dimensiunea creuzetului joacă cu siguranță un rol important în durata unei sesiuni de narghilea, forma creuzetului este de asemenea esențială. 

 

Când vorbim despre creuzete pentru narghilea, există trei tipuri remarcabile: „Turkish”, „Vortex” și „Phunnel”.

Modelul ”Turkish” poate fi cu siguranță o alegere potrivită, dar trebuie să ții cont că, găurile aflate în partea de jos a creuzetului pot scurta sesiunea de narghilea. De ce?.... Deoarece tutunul/ aroma pentru shisha conține ingrediente lichide, care se pot strecura prin orificiile creuzetului, ajungând, prin bază, în vasul de narghilea. Dacă rămâne mai puțină melasă sau sirou, atunci sesiunea de fumat poate fi mai scurtă ...sau poate să nu aibă un gust atât de aromat precum te-ai aștepta.

Modelul „Vortex”, are un fel de „turn” central ridicat, cu orificii în jurul părții respective. Deoarece găurile stau mai sus în vas și nu direct sub tutun, aromele pentru narghilea nu vor pătrunde în bază sau în vas.

Același principiu se regăsește și la creuzetul în stil „Phunnel”. Diferența principală dintre cele două este că într-un creuzet „Phunnel”, „turnul” central ridicat are o gaură mare în partea superioară, în loc de câteva găuri mai mici în lateral. Ambele modele permit aromelor de tutun să rămână în creuzet – astfel că sesiunea de narghilea va fi mai durabilă și mai aromată.

Mai multe detalii despre creuzeții de narghilea poți găsi în cele două articole: Cele mai populare 4 tipuri de creuzeti, în funcție de model și 5 tipuri de creuzeti pentru narghilea in functie de material

 

2. AROMA PENTRU NARGHILEA

Am menționat și anterior că aromele pentru shisha conțin mai multe ingrediente lichide. Unele dintre ele sunt: miere, melasă, glicerină și arome. Fumul și aroma vin din încălzirea acestor ingrediente și transformarea lor în vapori. Pe scurt, dacă aroma pentru narghilea este mai suculentă, atunci va exista mai mult potențial pentru ca sesiunea să fie mai lungă.

Tutunul pentru shisha mai uscat este opusul! Principalele tipuri de tutun pentru narghilea sunt cu frunze blonde (culoare deschisă) și cele cu frunze întunecate (culoare închisă).

 

Cel mai cunoscut tip de tutun pentru narghilea este cel cu frunze deschise. Acestea au un nivel mai scăzut de nicotină, gustul moale, fin și fresh. De obicei, acest tutun pentru shisha poate fi tăiat în bucăți mari și groase. Când folosești acest tutun pentru narghilea, asigură-te că acesta este presărat și nu îngrămădit. Indicat ar fi să fie „pufos” și aerisit pentru a permite trecerea aerului, permițând tutunului să fie ars uniformă.

Amestecurile de frunze întunecate sunt tăiate mult mai fin și mai mărunt. Acest tip de tutun se presează în creuzet. Asta înseamnă că, spre deosebire de frunza blondă, va trebui să pui tutunul foarte adunat. Acest lucru ajută la reglarea căldurii - astfel încât tutunul nu se va arde ușor.Cum afectează acestea durata unei sesiuni? Datorită tăierii mai fine a tutunului și a metodei de presărare în creuzet, amestecurile de frunze întunecate poate avea potențial mai mare în durata unei sesiuni de shisha.

 

Totodată, dacă vrei să te lasi de fumat, ți-am pregătit un articol special în care îți facem cunoștință cu Cele mai bune alternative pentru tutunul de narghilea.

 

Pe siteul nostru poți găsi o gama variată de arome Fără Tutun și Fără nicotina pentru toate gusturile, pentru sesiuni mai lungi cu mult fum!

 

3. CĂRBUNII

Cărbunii de calitate joacă un rol crucial în durata unei sesiuni de narghilea. Sunt două tipuri de cărbuni pentru shisha care se utilizează în sesiunile de narghilea: cei cu aprindere rapidă și cărbuneii shisha naturali.

 

Cărbunii pentru narghilea cu aprindere rapidă poate lua foc cu o simplă brichetă. Cărbunii pentru shisha naturali necesită utilizarea unui aprinzător electric pentru shisha. 

 

Cărbunele cu aprindere rapidă oferă o caldură mai scăzută, făcând cenușă mai repede decât cărbunii pentru narghilea naturali. Acest lucru înseamnă că acești cărbuni vor arde mai rapid. Cărbunii naturali pentru narghilea sunt din coajă de cocos sau din lemn comprimat. Așadar, acești cărbuni produc o cantitate mai mare de căldură, nu fac cenușă la fel de repede, astfel că sesiunea de narghilea durează mai mult.

Tipul de cărbune pe care îl alegi, indiferent dacă este cu aprindere rapidă sau naturali, vor avea cu siguranță un impact asupra duratei sesiunii de narghilea. Acestea fiind spuse, cantitatea de cărbuni, modul în care sunt așezați și cât de des sunt schimbați, vor influența durata fumatului.

 

Nu îngrămădi niciodată prea mulți de cărbuni pe creuzet!

 

Aceștia vor încinge creuzetul, făcând tragerea mai grea și mai anevoioasă, iar aroma se va arde foarte repede. Pe de altă parte, dacă nu încălzești destul de bine creuzetul, tutunul nu se va încălzi suficient pentru a permite aromelor să se „gătească” corect, oferind o aromă slabă și puțin fum.

 

4. Kaloudul sau HMD-ul sau Smoke Box-ul

Sub orice denumire il vei întâlni, practic, arată aproximativ la fel și face același lucru: înlocuiește folia de aluminiu de pe creuzet. Kaloudul stă direct pe creuzet, deasupra aromei de narghilea si nu este necesară folia de aluminiu. Smoke box-ul pentru shisha are câteva efecte benefice pentru o sesiune de narghilea. Acesta a fost creat cu scopul de a ”îndepărta” cărbunele de aroma de narghilea, astfel aroma este  încălzită uniform, iar gustul este mult mai pronunțat, mai fin și mai plăcut. Un alt beneficiu ar fi că sunt prevăzute cu un capac - care permite reglarea temperaturii. 

 

În plus, kaloudul pentru narghilea va proteja cărbunii împotriva vântului, în cazul sesiunilor de narghilea în aer liber.

 

Am amintit mai sus, cele mai importante elemente care pot influența durata sesiunii denarghilea.

 

Prin urmare, nu exista o formulă definită care să determine ”cât timp poate dura o sesiune de narghilea”. Fiecare fumător de narghilea stabilește acest lucru, pentru el însuși, în timp ce se bucură de atmosfera relaxantă, aroma plăcută și fumul dens al unei sesiuni de shisha. 

 

Fiecare persoana este diferită și fiecare sesiune de shisha este unică. 

 

Fiecare dintre noi avem propria „definiție” a unei sesiuni de narghilea lungă și bună.

Așadar răspunsul corect la întrebarea ”Cât durează o sesiune de narghilea?” este ”Cât îți propui tu să dureze!”.

Nu uita – scopul primordial al narghilelei este să te bucuri la maximum de o experiență aromata și relaxantă!  

 

Spor la fum!

Alexandra, Energy Hookah

Related Post

Whatsapp Chat
Cu ce te putem ajuta? Suntem aici pentru tine!
Energy Hookah
Whatsapp Chat
Cu ce te putem ajuta? Suntem aici pentru tine!
Energy Hookah